Skillnaden mellan att grilla och att laga barbecue


Ordet ”barbecue” sägs härstamma från det mexikanska ordet ”barbacoa”, som i sin tur lär vara sprunget ur det karibiska ”barabicu”. Det finns en rad olika förklaringar och uppfattningar om ursprung, men oavsett detta eller  vilket tillredningssätt som ”barbacoa” respektive ”barabicu” innebär, så handlar dagens barbecue om att man tillreder maten på indirekt värme under lock, på låg temperatur och under lång tid.

 

Det traditionella barbecue-köket skiljer sig avsevärt från det vi till vardags kallar barbecue när vi i vår sommarträdgård över extremt stark värme hårdgrillar våra grillspett. I Sverige låter vi gärna ordet barbecue vara synonymt med att grilla över direkt värme och även om vi blir bättre och mer medvetna om vari skillnaderna ligger så är de fortfarande stora när det kommer till hur vi utövar vår utomhusliga tillagningskonst när solens vårstrålar värmer vårt sinne och väcker eldgudarna i oss.

                                                                 

Men även bland restauranger och kockar förekommer det en flitig sammanblandning av begreppen Grill och Barbecue. När man skriver BBQ på menyn så innebär det oftast och i bästa fall att man grillar en biff på direktvärme på en kolgrill. I värsta fall att man steker den på ett stekbord.

 

Så för att reda ut begreppen; att grilla innebär att man lägger sin råvara på ett grillgaller och över direktvärme och under relativt kort tid (det varierar såklart) tillagar det man har på gallret. Att ”barbecua” innebär att man lägger sin råvara på grillgallret vid sidan av glödbädden (indirekt värme) och tillagar maten under lock på låg temperatur och under lång tid.

 

Det är häri hela hemligheten ligger, att tillreda köttet (eller såklart fisk alternativ fågel) någonstans mellan 90 och 120 grader Celsius under många timmar.

 

Ibland använder man rökved för att maten skall få en viss rökarom och den finns i många olika träslag. Vanligast i svenska butiker är dock Hickory, som en en tydlig och ganska skarp röksmak vilket är utmärkt till fläskkött, och Mesquite, som ger en fyllig röksmak som också passar till det mesta i köttväg eller till t ex fisk. Men den som anstränger sig lite kan beställa en rad andra träsorter som t ex äpple, pecan och al via internetbutiker eller välsorterade grill- och BBQ-specialister.

 

Tillbaka till startsidan